Дали оризовите галети се навистина здрави и диетални?

Дали се најдобриот избор?

Иако често можеме да ги најдеме на полиците на здрава храна, оризовите галети, кои поради изгледот често ги нарекуваме стиропор, не се најздравата опција за ужинка.

И покрај ова, многумина ги класифицираат овие крекери како здрави закуски со вкус на пуканки. Нивната единствена предност е што не содржат маснотии, но поради исклучително високиот гликемиски индекс, ние едноставно не можеме да ги наречеме здрави крекери. Нивниот гликемиски индекс е 91, додека тој е 100 за глукоза и 110 за малтоза. Тоа значи дека кога ќе ги конзумираме овие крекери, нивото на шеќер во крвта ќе се зголеми многу брзо и нагло ќе падне, и наскоро ќе бидете повторно гладни.

Покрај тоа, поради високиот гликемиски индекс, оризовите галети не се добри за кожата бидејќи го забрзуваат стареењето на кожата и предизвикуваат брчки. Според тоа, крекерите од ориз се исти со оризот. Само што во процесот на дехидратација, од нив се извлекува вода. Затоа, ако веќе јадете оризови галети, изедете ги по напорен и напорен тренинг за да ги надополните резервите на мускулен гликоген и да поттикнете побрзо закрепнување и раст на мускулите. Но, не претерувајте затоа што можете да му наштетите на вашето здравје и изгледот на кожата.

Прочитајте и: Зошто доброто варење создава добро расположение и обратно

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.