Што се случува со вашето тело кога јадете јајца секој ден?

Јајцата имаат многу протеини со импресивна хранлива вредност. Од друга страна, тие се богати со холестерол...

Јајцата можеби изгледаат како безопасен и достапен извор на протеини, но има многу дезинформации за нивната хранлива вредност.

Дали често може да се јадат јајца?

Ајде прво да ги провериме нутритивните и здравствените придобивки од оваа храна. Едно големо цело јајце ги содржи следните хранливи материи:

Калории: 70 kcal
Протеини: 6 гр
Вкупни масти: 5 гр
Заситени масти: 2 гр
Јаглехидрати: 0 гр
Витамин Б12: 0,5 µg
Витамин Д: 1,24 µg
Холин: 169 mg

Здравствени придобивки од јајцата:

Ќе се чувствувате поенергични

Јајцата имаат импресивен нутритивен ефект. Жолчките се извор на важни хранливи материи како витамин Б12, витамин Д и холин, кои им помагаат на нашите тела да ја преработат храната во употреблива енергија. Плус, комбинацијата на протеини и здрави масти им дава на јајцата одредена моќ за задржување, така што ќе се чувствувате подолго сити.

Вашата коса и кожа може да изгледаат поздрави

Јајцата се добар извор на неколку витамини Б, вклучувајќи ги витамините Б2, Б5 и Б12. Сите овие хранливи материи имаат неколку функции , вклучително и одржување на здрава кожа и коса. Сите витамини од групата Б се растворливи во вода, што значи дека не се задржуваат долго во вашето тело и не се складираат лесно, така што редовното консумирање е добар начин да бидете сигурни дека ги задоволувате вашите потреби. Јајцата се исто така богати со амино киселини како метионин кои можат да помогнат во подобрување на тенот и еластичноста на кожата и јачината на косата и ноктите.

Ќе можете да размислувате појасно

Јајцата се богати со микронутриентот холин, кој се користи за создавање клеточни мембрани и важни невротрансмитери во телото. Холинот е важен за меморијата, расположението, контролата на мускулите и општата функција на нервниот систем. Едно јајце нуди околу 6% од нашите дневни потреби за холин, и затоа јадењето јајца може да помогне во одржувањето на здрав мозок.

Колку јајца можеме да јадеме за да бидеме здрави?

Потребни ни се некои заситени масти во нашата исхрана, но проблемот е што повеќето луѓе јадат премногу од нив додека не јадат доволно здрави масти кои го штитат нашето срце (и телото воопшто). И храната со заситени масти што луѓето ја јадат имаат тенденција да содржи други состојки кои можат да бидат штетни кога јадеме премногу, како што е додаден шеќер. Крајна линија: едно јајце на ден не треба да биде премногу за вас, особено ако јадете посно месо и растителни протеини наместо да се потпирате само на црвено месо. Ако имате болести поврзани со срцето, поважно е да бидете свесни за внесот на заситени масти.

Јајцата се исто така одличен извор на хранливи материи здрави за срцето, како што се калиум, фолна киселина и витамини Б. Некои истражувања покажуваат дека јадењето до две јајца на ден всушност го подобрува здравјето на срцето. Како и со сè друго, умереноста е важна, особено ако секојдневно консумирате јајца.

Прочитајте и

Коментарите се заклучени.