Пролетта носи многу свежа и здрава храна за употреба на вистински начин. Таа ќе му помогнат на вашето тело да се опорави, зајакне и преобличи. За да избегнете поминување многу време над шпорето, ви обезбедивме три одлични пијалаци за детоксикација.
Пијалак со ѓумбир и магдонос за посилен имунитет
Состојки:
- 1 cm корен од ѓумбир
- чаша вода
- половина лимон
- свеж магдонос
Приготвување:
Изрендајте го коренот од ѓумбир во чаша вода, изцедете сок од лимонот и додадете свеж магдонос. Почекајте ѓумбирот да го ослободи својот сок, како и магдоносот, промешајте и пијте.
Сок за посилен имунитет од ѓумбир и лук
Ѓумбирот и лукот се познати како одлични борци против инфекции. Овој пијалак е идеален избор бидејќи лукот содржи фитонутриентен алицин кој е вклучен во одржувањето на кардиоваскуларното здравје. Го намалува крвниот притисок и го регулира нивото на холестерол во крвта. Ѓумбирот содржи биоактивни материи кои ја подобруваат циркулацијата и со тоа се осигурува дека ткивата се снабдуваат со доволно кислород и дека отворите се отстранети.
Покрај тоа, овие две супстанции имаат антимикробно, антиинфламаторно и антиалергиско својство, со што овој пијалак е совршен за имунитетот.
Прочитајте и: Проверете ја состојбата на своето здравје без излегување од дома!
Состојки:
- 2 помали цвеклa
- 1 јаболко со средна големина
- 1 портокал со средна големина
- 2 чешниња лук
- ¼ корен од ѓумбир
- коцки мраз
Приготвување:
Исцедете ги сите состојки во соковник, промешајте и додадете коцки мраз по желба.
Сок од целер за посилен имунитет
Состојки:
- 2 стапчиња целер
- 1 зелено јаболко
- сок од половина лимета
- 1 парче ѓумбир (1 см)
- 1 краставица
Доколку немате соковник, изрендајте ги сите состојки, исцедете ги низ газа и додадете го сокот од лимета. Мора да се отстранат влакната кои се мешаат во апсорпцијата на минералите и витамините.
Целерот е добар за чистење на црниот дроб, за надуеност, гастритис, чиреви на желудникот и сето она кое води кон дигестивни проблеми. Сокот се прави само од стеблото на целер и се пие веднаш штом ќе се направи за да се спречи оксидацијата на витаминот. Најдобро е да го пиете наутро на празен стомак и да појадувате по 15 до 20 минути. Сокот е прилично силен, така што во почетокот може да започнете со половина чаша, а потоа една цела чаша.
Добро запомнете го овој рецепт: Народен лек за појак имунитет и организам отпорен на сите болести!
ФОТО: Getty Images