Овие витамини играат голема улога во заштитата на белите дробови

Истражувања откриваат

Витаминот А, кој се наоѓа во млекото и сирењето, морковот и зелениот лиснат зеленчук и витаминот Е, кој се наоѓа во маслата, јаткастите плодови и семето, се верува дека го зајакнуваат имунитетот.

Сирење, јаткасти плодови и лиснат зеленчук можат да помогнат во спречување на белодробни заболувања како што се астма, емфизем, па дури и обична настинка. Едно британско истражување спроведено на 6.000 луѓе и нивните дневници за храна открива дека луѓето со ниско ниво на витамини А, Е и Д имаат повеќе проблеми со респираторниот систем, дури и кога се земаат предвид други фактори како што се тежината и пушењето.

Витаминот А, кој се наоѓа во полномасно млеко и сирење, моркови и темно зелен лиснат зеленчук и витамин Е, кој се наоѓа во растителни масла, јаткасти плодови и семиња, се верува дека го зајакнуваат имунитетот. Но, честопати се потребни додатоци за да се подигне витамин Д на здраво ниво. Од 6.000 луѓе, само 33 развиле респираторни проблеми, а истражувачкиот тим не можел да утврди зошто витамините влијаат на тоа. Тие рекоа дека е потребна поголема работа за да се „проценат импликациите од тековната студија во контекст на сегашната пандемија на коронавирусот“.

Водечкиот автор на истражувањето, проф. Адријан Мартино од Лондонскиот универзитет „Квин Мери“ рече дека некои студии сугерираат дека луѓето со пониско ниво на витамин Д може да бидат поподложни на коронавирусот. Д-р Сузана Алмосави од Факултетот за јавно здравје при Империјал колеџ во Лондон додаде: „Знаеме дека добрата исхрана е основа за добро здравје. Во првиот случај, нашите откритија ја потенцираат важноста на целосната исхрана и потребата да се постигне адекватен внес на витамини како А и Е од исхраната. Меѓутоа, во случај на витамин Д, снабдувањето со храна не е во состојба да обезбеди доволно нивоа на овој витамин“.

Алмосави продолжува: „Со оглед на нашето знаење за степенот на недостаток на витамин Д кај општата популација, избалансиран со низок ризик од несакани ефекти, се чини разумно да се обезбеди додаток на овој клучен витамин, особено за оние кои веројатно имаат помалку или се чувствителни на недостаток на витамин Д.“

Тимот рече дека се потребни дополнителни истражувања за да се проценат импликациите од тековната студија во контекст на тековната пандемија на коронавирусот. Коментирајќи ја студијата, Шејн МекАлиф, раководител на научна комуникација за NNEdPro Nutrition и COVID-19 Taskforce, која вклучува експерти од Универзитетот во Кембриџ, рече: „Со оглед на нашето знаење за степенот на недостаток на витамин Д кај популацијата, се чини разумно да се обезбеди додаток на овој клучен витамин, особено на оние кои веројатно ќе имаат недостаток на тоа“.

Прочитајте и: Како да разликувате Ковид-19 од стомачен вирус?

 

ФОТО: Unsplash

 

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.