Кофеин и здравје: Дали кафето го намалува ризикот од развој на цироза на црниот дроб?

Истражување открива

Познато е дека премногу кофеин може да предизвика несоница, немир и забрзано чукање на срцето, но во повеќето случаи, кафето е добро за здравјето.

Љубителите на кафе имаат помал ризик од развој на цироза на црниот дроб предизвикана од алкохол, која годишно убива 300.000 луѓе ширум светот.

Ова се резултатите од студијата за врски спроведена од Институтот за стогодишнината на Универзитетот во Сиднеј.

Целта на студијата беше да се идентификуваат ризиците поврзани со цироза кај оние кои пијат тешки алкохолни пијалаци и да добијат увид во начините да помогнат во спречување или намалување на цироза кај луѓе чии алкохолни пијалаци ги изложуваат на ризик.

Авторот на студијата, д-р Џон Витфилд, рече дека студијата открива дека зголемениот ризик од развој на алкохолна цироза може да се наследи, особено од татковците.

„Нашето истражување покажа дека ризикот од цироза е значително зголемен кај лица ако таткото хронично конзумирал алкохол и починал од заболување на црниот дроб. Исто така, откривме дека луѓето кои консумираат кафе имаат помала веројатност да развијат цироза, додека пиењето чај само малку го намали ризикот“, додаде тој.

Една шолја кафе на ден го намалува ризикот за 22 проценти, две за 43 проценти, три за 57 проценти и четири за дури 65 проценти.

Тимоти Морган, автор на студијата, истакна дека дебелината и дијабетисот се поврзани со зголемен ризик од цироза.

„Мерките како што се одржување на здрава тежина, интензивен третман на дијабетес или состојби пред дијабетес и консумирање кафе може да бидат корисни интервенции во животниот стил за да се намали ризикот од цироза“, велат експертите.

Прочитајте и: Обидете се да одолеете: Истражувањата покажаа дека оваа храна во голема мера го забрзува стареењето

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.