Како цинкот помага во борбата против вирусот?

Како да се зајакнете имунитетот?

Еден начин е да се следи внесот на цинк. Поради некоја причина, овој микроелемент често се заборава, иако неговиот недостаток е способен да го наруши метаболизмот на сложени начин – додека имунитетот страда најмногу.

Цинкот е потребен за производство на протеини и ДНК, за раст и обновување на мускулите, за правилно чувство на вкус и мирис, промовира зараснување на раните, му помага на имунитетот да се бори против бактериите и вирусите, го подобрува варењето и го регулира производството на хормони.

Бројни клинички студии покажаа дека ако цинкот се зема првиот ден по почетокот на настинката, закрепнувањето на организмот е побрзо. Експертите веруваат дека доволно ниво на цинк во телото може да го попречи ширењето на вирусот, бидејќи цинкот го стимулира формирањето на заштитна мембрана на вирусни патогени, што спречува нивно продирање преку мукозната мембрана во респираторниот тракт.

Во која храна треба да барате цинк?

Остригите имаат најмногу цинк – 60 мг на 100 гр. Ова е проследено со телесен црн дроб (15-16 мг), црвено месо (јагнешко, свинско, говедско) – 7-9 мг. Препорачуваме веганите и вегетаријанците подетално да разгледаат  производи како што се семе од сончоглед, тиква, семе од сусам, леќа, соја. Содржината на цинк во нив е од 3,8 до 5,5 мг на 100 гр. Но, постои едно „но“: цинкот од растителни производи се апсорбира полошо отколку од месото и морските плодови.

Во просек, на возрасен човек му требаат до 40 мг цинк на ден, тинејџери – до 30 мг, деца – од 15 до 20 мг.

Прочитајте и: Со регулирање на нивото на овие хормони ќе живеете подолго и ќе изгледате помладо

 

ФОТО: Getty Images

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.