Геотермални топлински пумпи за врвен конфор и ниски месечни трошоци

Не ја загадуваат околината

Фото: Пинтерест

Еден од најефикасните и најеколошки начини за загревање на еден објект е со помош на геотермална пумпа. Гео-термалната пумпа ја има таа способност да од ниско температурни извори (како што се подземната вода и земјата) да ја извлечи енергијата и да ја покачи на повисоко ниво потребно за загревање на објектите. Гео-термалните пумпи се делат според начинот на изведба на две групи: изведба со греење со отворен и изведба на греење со затворен круг. Разликата е тоа што кај изведбата на греење со отворен круг како извор на енергија се користи подземната вода, додека кај изведбите со затворен круг се користи топлината од земјата.

Фото: Емитер

Eнергетската ефикасност на една гео-термална пумпа (COP) е четири. Со други зборови за секој потрошен киловат електрична енергија со помош на геотермалната пумпа се добиваат четири киловати топлина. За најдобри резултати се препорачува употреба на гео-термални пумпи кај објекти кои се со добра термичка изолација. Времето на поврат на инвестицијата доколку се вградува во објект кој е добро изолиран е 4 до 5 години. Друга одлика на геотермалните пумпи е тоа што речиси и да не е потребно нивно одржување и имаат долг век на трааење. Работат тивко, не ја загадуваат околината и дефектите се реткост доколку се квалитетно инсталирани и доаѓаат од реномиран производител.

Геотермални топлински пумпи можете да најдете во „ZEO Solutions“ кои што имаат повеќе од 300 инсталирани единици, гаранција од 5 години, а се произведени во Македонијс. Повеќе информации за нивните услуги можете да најдете на нивната официјална веб страница www.zeos.mk или пак на телефонскиот број 025115376.

loading...

Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Сакаш посебен третман?
Зачлени се во елитниот клуб. Регистрирај ја својата е-адреса и добивај специјални понуди и вести
Одјава е можна во секое време