Лепчиња од тиква: Вкусни, здрави, идеални за вечера!

Вкусно!

Тиквата е нискокалорична, но богата со влакна, витамини и минерали. Содржи витамин А во форма на бета-каротен, кој е добар за здравјето на очите, кожата и имунолошкиот систем. Содржи и витамини Ц, Е и Б групи, како и минерали како што се калиум, железо и магнезиум. Ова се повеќе од доволно причини за почесто да јадете тиква, имаме совршен рецепт за вас!

Како да направите пире од тиква?

За да ги подготвите овие вкусни лепчиња, ќе ви треба пире од тиква. Измијте ја и пресечете ја тиквата на половина. Потоа извадете ги семките и печете на 180 степени додека не омекне. Потоа изгмечете ја со вилушка.

Состојки:

2 чаши пире од тиква
1/2 чаша путер (стопен)
1/4 чаша шеќер
2 јајца
4 чаши брашно
1 кесичка прашок за пециво
1/2 лажичка сол
1 лажичка цимет
1/2 лажичка мелен ѓумбир
1/4 лажичка мелени морски оревчиња
1/2 чаша млеко
100 гр семки од тиква

Подготовка:

  • Загрејте ја рерната на 180°C и подгответе ја тавата (можете да ја обложите со хартија за печење).
  • Во поголем сад изматете ги шеќерот и јајцата, а потоа додадете го пирето од тиква и стопениот путер. Добро измешајте.
  • Во друг сад измешајте брашно, прашок за пециво, сода бикарбона, сол и зачини (цимет, ѓумбир, морско оревче).
  • Постепено додавајте ги сувите состојки во смесата со тиква и мешајте додека не се соединат.
  • Додадете млеко и мешајте додека не добиете мазно тесто.
  • На малку набрашнета површина, развлечете го тестото дебело околу 2-3 сантиметри и користете чаша или машина за колачиња за да исечете коцки.
  • Наредете ги топчињата на тавата, посипете ги со семки од тиква и печете ги во загреана рерна додека не поруменат.
  • Кога ќе завршите, извадете ги лепчињата од рерната и оставете ги малку да се изладат пред да ги послужите.
Прочитајте и

Коментарите се заклучени.