2 начина на готвење боранија: Едното е јадење на лажица, а другото од рерна – и двете се совршени!
Пробајте
Младата боранија е највкусното нешто што можете да го послужите на трпезата, секако, ако знаете да ја зготвите
Сите го обожаваат ова јадење на лажица, а овој рецепт ќе сакате да го сочувате.
Состојки:
- 500 г боранија
- 4 лажици маслиново масло
- 1 главица црвен кромид
- 100 г презла
- 200 г печурки
- 2 чешниња лук
- 0,5 дл бело вини
- 1 дл павлака за готвење
- сол
- бибер
Приготвување:
Проварете ја боранијата во зовриена вода околу 5 минути. Исцедете ја. Во поголемо тавче загрејте две лажици масло и во него пропржете сечкан кромид, додајте сечкани печурки и динстајте 2 минути.
Додајте сечкан лук, посолете и забиберите. Додајте ја боранијата и сето тоа заедно динстајте го две минути. По желба, сипете малку бело вино.
Доколку сакате ова да биде вашето предјадење, боранијата е готова, но ако сакате да биде главно јадење, има уште неколку чекори.
Кога сите вкусови ќе се соединат, додајте павлака за готвење и динстајте уште 5 минути. Сето тоа префрлете го во плех, посипете го со презла и пармезан и печете го во рерна уште 15 минути додека кората стане крцкава.
Добар апетит!
Коментарите се заклучени.