Вкусен ручек што ќе ве закрепне: Пробајте боранија со павлака

Нешто на лажица

Можете да користите зелена или шарена боранија како алтернатива за жолтата боранија

Состојки:
  • 2 главици среден кромид
  • 3 чешниња лук
  • 2 средни моркова
  • 1 корен од магдонос
  • 200 г печеница
  • 1 кг исчистена жолта боранија
  • 250 мл павлака за готвење
  • 1 лажица исечкани зачини
  • 1 коцка за супа од зеленчук
  • мешавина суви зачини
  • црн пипер
  • сол
  • масло

Приготвување:

1. Кромидот се лупи и се сечка на коцки, лукот се гмечи.

2. Се лупат морковите и коренот од магдоносот и се сечкаат на коцки, а печеницата исто така се сечка на коцки.

3. Во тава се загрева малку масло, се додаваат кромидот и лукот и кратко се пржат. Се посолува и се динста кромидот во сопствениот сок додека омекне.

4. Се додаваат морковите и магдоносот и сето тоа заедно кратко се пржи. Се додава печеницата и се меша.

5. Се додаваат исчистените мешунки, исечкани на помали парчиња (или смрзнати) и се продолжува со динстање, со додавање по малку вода.

6. Кога се мешунките дополу сварени, се додаваат киселата павлака, коцката супа и се зачинува по вкус. Се вари на умерена температура, со повремено мешање и додавање по малку вода додека зеленчукот омекне и јадењето ја добие посакуваната густина.

Извор: Добра храна

Грав со свински бут: Топло јадење полно со витамини што ќе ви ја згрее душата!
Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.