Можете да користите зелена или шарена боранија како алтернатива за жолтата боранија
Состојки:
- 2 главици среден кромид
- 3 чешниња лук
- 2 средни моркова
- 1 корен од магдонос
- 200 г печеница
- 1 кг исчистена жолта боранија
- 250 мл павлака за готвење
- 1 лажица исечкани зачини
- 1 коцка за супа од зеленчук
- мешавина суви зачини
- црн пипер
- сол
- масло
Приготвување:
1. Кромидот се лупи и се сечка на коцки, лукот се гмечи.
2. Се лупат морковите и коренот од магдоносот и се сечкаат на коцки, а печеницата исто така се сечка на коцки.
3. Во тава се загрева малку масло, се додаваат кромидот и лукот и кратко се пржат. Се посолува и се динста кромидот во сопствениот сок додека омекне.
4. Се додаваат морковите и магдоносот и сето тоа заедно кратко се пржи. Се додава печеницата и се меша.
5. Се додаваат исчистените мешунки, исечкани на помали парчиња (или смрзнати) и се продолжува со динстање, со додавање по малку вода.
6. Кога се мешунките дополу сварени, се додаваат киселата павлака, коцката супа и се зачинува по вкус. Се вари на умерена температура, со повремено мешање и додавање по малку вода додека зеленчукот омекне и јадењето ја добие посакуваната густина.
Извор: Добра храна