Вкусен ручек што ќе ве закрепне: Пробајте боранија со павлака

Нешто на лажица

Можете да користите зелена или шарена боранија како алтернатива за жолтата боранија

Состојки:
  • 2 главици среден кромид
  • 3 чешниња лук
  • 2 средни моркова
  • 1 корен од магдонос
  • 200 г печеница
  • 1 кг исчистена жолта боранија
  • 250 мл павлака за готвење
  • 1 лажица исечкани зачини
  • 1 коцка за супа од зеленчук
  • мешавина суви зачини
  • црн пипер
  • сол
  • масло

Приготвување:

1. Кромидот се лупи и се сечка на коцки, лукот се гмечи.

2. Се лупат морковите и коренот од магдоносот и се сечкаат на коцки, а печеницата исто така се сечка на коцки.

3. Во тава се загрева малку масло, се додаваат кромидот и лукот и кратко се пржат. Се посолува и се динста кромидот во сопствениот сок додека омекне.

4. Се додаваат морковите и магдоносот и сето тоа заедно кратко се пржи. Се додава печеницата и се меша.

5. Се додаваат исчистените мешунки, исечкани на помали парчиња (или смрзнати) и се продолжува со динстање, со додавање по малку вода.

6. Кога се мешунките дополу сварени, се додаваат киселата павлака, коцката супа и се зачинува по вкус. Се вари на умерена температура, со повремено мешање и додавање по малку вода додека зеленчукот омекне и јадењето ја добие посакуваната густина.

Извор: Добра храна

Грав со свински бут: Топло јадење полно со витамини што ќе ви ја згрее душата!
loading...
Прочитајте и

Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Сакаш посебен третман?
Зачлени се во елитниот клуб. Регистрирај ја својата е-адреса и добивај специјални понуди и вести
Одјава е можна во секое време