Од кујната на бабите доаѓа рецепт за торта што ќе сакате да го направите повторно и повторно. Комбинацијата од афион и чоколадо ќе ве освои уште на првиот залак.
Неопходно е:
3 јајца
100 гр шеќер
50 мл масло
200 мл јогурт
100 гр суво грозје
10 лажици брашно
1 прашок за пециво
100 гр семе од афион (не мора да се меле)
Подготовка:
Јајцата се матат со шеќер, се додава брашното просеано со прашокот за пециво, маслото, јогуртот, сувото грозје и се се меша. Плехот намачкајте го со масло, па посипете го брашното.
Истурете 2/3 од тестото во тавата и распоредете го. Додадете семе од афион на остатокот од тестото и измешајте. Прелијте го светлиот дел и израмнете со лажица. Можете да го измешате со стапче и да го оставите така.
Се пече на 200 степени околу 40 минути. По желба растопете 100 гр чоколадо со 2 лажици масло. По желба можете да користите и шеќер во прав.
Коментарите се заклучени.