Петте најдобри намирници за борба против дијабетес тип 2, според диететичар

Здравјето е најскапо...

Грижете се за себе преку исхраната!

Во борбата против дијабетес тип 2 и борбата против отпорноста на инсулин, исхраната игра клучна улога. Иако е важно да избегнувате храна богата со шеќер за да ја одржите вашата крв здрава, ние исто така можеме да додадеме многу здрава храна во вашата исхрана за да го одржите шеќерот во крвта стабилен и да го подобриме вашето целокупно здравје.

Диететичарката специјализиран за оваа област, Шармејн Домингез, неодамна ги сподели своите сознанија за дијабетес тип 2 на TikTok, нагласувајќи ја важноста од вклучување одредени видови храна во дневните оброци.

„Не е ограничено само на овие намирници, туку јас овие често ги имам во мојата кујна и тие се одлични за намалување на шеќерот во крвта и враќање на отпорноста на инсулин“, рече таа во видеото.

Наведе пет намирници кои ги препорачува и ги истакна нивните придобивки во контролирањето на нивото на шеќер во крвта.

@reversingdiabetesrvltn #type2diabetes #reversingdiabetes #reversingtype2diabetes ♬ original sound – Charmaine Dominguez, RDN

1. Бриселско зелје
Најпрво, го истакнува бриселското зелје како моќен зеленчук во борбата против дијабетесот.

„Бриселското зелје е одличен зеленчук и може да помогне во намалувањето на шеќерот во крвта“, вели таа.

Ја нагласува неговата способност да го намалат нивото на шеќер во крвта благодарение на нивната богата содржина на витамини К и Ц. Овие хранливи материи придонесуваат за подобра чувствителност на инсулин и целокупното метаболичко здравје.

2. Виолетова зелка
Виолетова зелка нуди слични придобивки за управувањето со шеќерот во крвта како и бриселското зелје. Она што го издвојува е неговата живописна виолетова нијанса, што укажува на поголема содржина на антиоксиданси.

Антиоксидансите играат клучна улога во намалувањето на оксидативниот стрес и воспалението, од кои и двете се вклучени во отпорноста на инсулин. Без разлика дали се додава во салати или кисела, вклучително виолетова зелка во вашата исхрана додава боја и исхрана.

3. Пиперки
Богати со витамин Ц, пиперките се уште една неопходна храна за спречување на дијабетес. Шармејн предлага да користите пиперка за да додадете сладост и крцкање во салати или помфрит. Покрај вкусот и текстурата, витаминот Ц го поддржува имунолошкиот систем и производството на колаген и придонесува за целокупното здравје и благосостојба.

4. Праски

„Иако се слатки, тие всушност имаат помал гликемиски индекс“, забележува таа.

Богати со влакна, праските промовираат чувство на ситост и ја забавуваат апсорпцијата на гликоза, спречувајќи скокови на нивото на шеќер во крвта. Шармејн препорачува уживање во праските како освежителна закуска, особено во летните месеци кога се во сезона.

5. Грав
Диететичарката ја нагласува важноста од вклучување на мешунките во секојдневните оброци, особено гравот. Тој наведува дека е полн со влакна и протеини и нуди моќна комбинација за стабилизирање на нивото на шеќер во крвта и промовирање на ситост. Без разлика дали се додаваат во салати или се вклучени во различни рецепти, гравот е разноврсна и хранлива храна за дијабетичарите.

Вклучувањето на овие пет намирници во вашите дневни оброци може да има значително влијание врз намалувањето на отпорноста на инсулин. Сепак, секогаш е важно да комуницираме со здравствен работник ако сакаме да ја промениме нашата исхрана, особено кога станува збор за управување со дијабетес.

Прочитајте и

Коментарите се заклучени.