Влакна во исхраната: Колку треба да внесуваат жените, а колку мажите?

Храна

Влакната се хранлива материја која е клучна за оптималното здравје.

Влакната се поврзани со мал ризик од бројни хронични болести како што се болести на срцето, дијабетес тип 2, дигестивни состојби и дебелина. Ова во голема мера се препишува на начинот накој влакната ги поддржуваат вашите корисни цревни бактерии кои имаат значајно влијание на вашото општо здравје.

Истражувањата покажуваат дека повеќето луѓе, посебно во западните земји, јадат само околу половина од своите минимални препорачани влакна или околу 15 грама дневно.

Видови на влакна

Постојат два типа на влакна: растворливи и нерастворливи. Двата се важни за здравјето и се однесуваат на различни начини во системот за варење. Растворливите влакна се растворуваат во вода и формираат конзистенција покрај гелот. Помагаат во намалувањето на покаченото ниво на холестерол и ја подобруваат регулацијата на шеќерот во крвта. Нерастворливите влакна не се растворуваат во вода и остануваат генерално недопрени, додека патуваат низ вашиот дигестивен систем. Посебно се добри за намалување на запекот, пишува “Healthline”.

Кои намирници се богати со влакна?

Влакната природно се наоѓаат во целата растителна храна, вклучувајќи го овошјето, зеленчукот, јаткастите плодови, семките и мешунките. Повеќе влакна има во хранта од целото зрно, како што се интегралните тестенини и лебот, отколку во белите, рафинирани верзии на овие производи. Покрај тоа, добивате повеќе влакна јадејќи цело овошје и зеленчук пиејќи сокови направени од нив.

Општи препораки за внес на влакната се 25 грама дневно за возрасни жени и 38 грама денвно за возрасни мажи. Кај постарите од 50 години, ова се менува на 21 грам и 30 грама дневно.

Прочитајте и

Коментарите се заклучени.