Се топи во уста: Јапонски колач по кој сите полудуваат!

Рецепт

Јапонскиот колач претставува интересна комбинација на бисквити и чизкејк колач, а со оглед на тоа што брзо се подготвува идеален е и за летните температури кога не сакаме да поминеме многу време покрај рерната.

Како се подготвува јапонски колач?

Состојки:

5 јајца

180гр шеќер

200гр брашно

Лажица кора од портокал

50мл полномасно млеко

50мл сок од портокал

4 лажици мед

6 лажици масло

Подготовка:

Заматете ги јајцата со шеќерот. Правете го тоа со најголема брзина на миксерот, околу 5 минути, додека не добиете светла смеса. Миксерот променете го на средна брзина, постепено додадете го брашното, потоа млекото и сокот од портокал. Кога се убаво ќе се поврзе додадете ја кората од портокал, мед и на крај, маслото.

Смесата ставете ја во тава за печење, обложена со хартија за печење. Печете 10 минути во претходно загреана рерна на 180 степени, потоа намалете ја темперетурата на 160 степени и печете околу 45 минути.

Извадете го колачот од тепсијата, оставете да се олади на собна температура, па завиткајте во пластична фолија и ставете го во фрижидер така да преноќи. Наредниот ден сервирајте.

Прочитајте и

Коментарите се заклучени.