Босилек е прекрасно растение кое го подига имунитетот, научете се да го користите

Неверојатни придобивки

Босилекот е еден од најстарите и најпопуларните зачини, а се користел во Африка, Азија и Индија, каде се сметал за свето растение.

Постојат дури 35 видови на босилек, од кои најпознат е обичниот босилек, кој се стекна со слава преку гастрономијата. Се користи како зачин во многу јадења, но и пијалаци, а неговата најпозната варијанта е онаа во форма на песто.

Лековити својства

Во лековитите и чудесните својства на босилекот долго време се веруваше, а современото истражување ги потврди. Овој хербален лек содржи есенцијални масла богати со активни супстанции. Есенцијалните масла од растението се штетни за паразитите и токму на тој начин тие влијаат на човечкото тело по консумирањето, односно ни штетат од патогени бактерии, вируси и болести. Босилекот е богат со витамин А, железо, магнезиум и антиоксиданти кои ја стимулираат циркулацијата, ја намалуваат оксидацијата на холестерол и штитат од формирање на слободни радикали.

Предности на босилек:

  • Моќен антиоксиданс
  • Подигнува имунитет
  • Заштитува од инфекција, рак и тумори
  • Тоа го подобрува варењето на храната
  • Ги штити црниот дроб, крвните садови и срцето
  • Ја намалува болката и ја намалува треската
  • Заштитува од деменција и го забавува стареењето

Многу луѓе не знаат за лековитите својства на босилекот, и кога ќе дознаат секогаш се прашуваат истото. Како е можно да се искористат сите негови придобивки користејќи го само како зачин или во многу мали количини? Одговорот лежи во чајот од босилек.

Подготовка на чај од босилек

Ќе подготвите чај од босилек со истурање на две лажички сушен босилек врз врела вода и оставање да отстои 15 минути и исцедете го. Не е потребно да се додаваат засладувачи во пијалакот. Чајот е исклучително вкусен и освежителен и е совршен топол напиток за зајакнување на имунитетот за наредните постудени денови.

Прочитајте и: Дали знаевте: Рузмаринот го намалува стресот

 

ФОТО: Pixabay

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.