Пролетна чорба од коприва, одлично јадење за сите кои се анемични!
Здраво и вкусно…
Супата од млада коприва е богата со железо, одличен избор за луѓе со анемија, но и за гурманите – вкусна е!
Состојки:
- 2 моркови
- 200 гр корен од целер
- 200 гр коприва
- грст лисја од целер
- грст млад грашок
- Кисела павлака
- малку масло, сол
Подготовка:
Целерот и морковот изрендајте ги, а копривата и листовите целер ситно исечкајте ги.
На малку масло пропржете го целиот сечкан зеленчук и додадете го грашокот.
Посолете по вкус и прелијте со 1,2 l вода.
Гответе на тивок оган додека супата не зоврие.
Сварениот зеленчук изблендирајте го и
послужете со кисела павлака.
Коментарите се заклучени.