Најсовршениот рецепт за кремпита: Филот е цврст, а кората е крцкава токму онолку колку што треба!
Пробајте!
Совршен колач на кој никој не може да му одолее
Состојки:
- лиснато тесто (1 пакување од 500 г замрзнато или 2 пакувања свежо)
- 10 јајца
- 1,5 л млеко
- 150 г густин
- 350-400 г шеќер
- 30 г ванилин шеќер или 2 лажици арома од ванила
- 30 г желатин (плус чаша вода)
- малку кора од лимон по желба
Приготвување:
Расучете ја едната половина од лиснатото тесто, па испечете го во рерна. Другата половина исечете ја, па испечете ја.
На рингла ставете околу 1 литар млеко. Одвојте ги жолчките од белките. Во жолчките додајте шеќер и густин, како и ванилин шеќер. Потоа, во зовриеното млеко ставете ги изматените жолчки и мешајте додека се згусне.
Во посебна чинија разматете желатин со малку вода. Кога желатинот ќе набабри, додајте го во жолтиот фил.
Добро измешајте и оставете да се олади. Изматете ги белките во многу цврст снег. Потоа, додајте ги белките во жолтиот фил, додајте и рендана кора од лимон. Филувајте ги испечените кори и кремпитата е готова!
Коментарите се заклучени.