Хималајска сол: Најчисто розово богатство за здравјето на целиот организам

Сол или натриум хлорид (NaCl) игра важна улога во физиолошките процеси и е од суштинско значење за животот и здравјето.

Човечкото тело не може да произведува сол, затоа мора да се внесе преку храната. Недостаток на сол воведува хемиска нерамнотежа во организмот. Без него, мускулниот и нервниот систем ќе престанат да функционираат.

Сепак, не е сеедно каков вид сол се консумира. Постои голема разлика помеѓу преработената (рафинирана) и природната сол. Хималајската сол е единствената што има совршена кристална структура. Од таквата кристална структура, телото лесно и едноставно може да ги апсорбира сите вредни минерали и елементи во трагови без многу напор.

Хималајската сол е исто така најчиста сол во светот и има 84 минерали и елементи идентични со оние во човечкото тело. Припаѓа на групата карпести соли, но за разлика од другите, таа е формирана под огромен тектонски притисок 250 милиони години. Потекнувајќи од исконскиот, целосно еколошки чист систем, таа е добиена во подножјето на Хималаите. Мелена е, се мие и суши рачно на сонце, со што целосно ги зачувува сите свои вредни состојки.

Хималајската сол ги чисти синусите, спречува мускулни грчеви, помага во одржување на мускулниот тонус и сила, ги зајакнува коските, спречува остеопороза, спречува ширење на вени на нозете и бутовите, го одржува либидото. Во минатото, хималајската сол се сметаше за резервирана за кралевите и високото општество. Грубо мелената хималајска сол се користи во бањи и разни козметички третмани за пилинг на кожата и слично.

Денес, хималајската сол се користи како зачин, но исто така и во козметиката.

Одлично во различни јадења

Има различни розови нијанси и, освен како додаток на јадења за подобрување на вкусот, таа е многу украсна. Нејзиниот вкус е благ и ненаметлив, затоа поради овие својства е погоден за сите видови солени јадења, но во мали количини и во оние слатките. Поради богатството со минерали, се препорачува и како додаток за здрави напитоци од овошје и зеленчук (смути). Се препорачува максимум три грама сол на ден, но не додека се готви храната, туку потоа. Таа е идеална за салати.

Прочитајте и: Овие знаци може да укажуваат на нетолеранција на глутен

 

ФОТО: Getty Images

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.