Намалете го високиот крвен притисок со помош на овие 5 чекори!

Дали можете да консумирате сол ако имате висок крвен притисок? Прочитајте...

Солта е омилен засилувач на вкус во повеќето јадења што ги консумираме секој ден. Сепак, повеќето луѓе го поврзуваат консумирањето премногу сол со зголемен ризик од хипертензија, и од клучно значење е да се разбере колку и дали смеете да консумирате сол доколку имате проблем со високиот крвен притисок.

Пред да ја отстраните солта од вашата исхрана, знајте дека високиот крвен притисок не значи живот без вкус. Многу луѓе мислат дека мора целосно да избегнуваат сол, што е далеку од вистината. Ограничувањето е важно, но целосното исфрлање од исхраната не е неопходно. Со или без висок крвен притисок, вашето тело не може да функционира правилно без сол бидејќи содржи натриум. Натриумот е минерал и електролит одговорен за способноста на вашето тело да ги балансира течностите и да одржува здрави мускули и нерви.

Како да консумирате сол за да го намалите крвниот притисок?

Со избирање на диета со помалку сол, можете да го подобрите квалитетот на вашиот живот, да го намалите крвниот притисок и да го одржите вашето срце здраво. Дневната препорака за лицата со хипертензија е да консумираат не повеќе од 2.300 mg натриум дневно (тоа е еднакво на околу 1 кујнска лажичка сол), и идеално 1.500 mg (малку повеќе од половина кафена лажичка). Ова може да изгледа како многу, но само 1 лажичка сол содржи 2.300 mg натриум.

1. Фокусирајте се на храна богата со калиум, магнезиум и калциум

Корисен совет е да се фокусирате повеќе на храната што можете да ја додадете, наместо на она што треба да го исклучите. Обидете се да додадете повеќе калиум во вашата храна за да ја негирате изложеноста на натриум. Ова може да вклучи додавање авокадо во сендвич или дел од црвен грав на главното јадење. Исто така, разгледајте ја храната богата не само со калиум, туку и со други есенцијални хранливи материи, како што се магнезиум и калциум.

2. Треба да знаете точно каква сол има во она што го јадете

Изненадувачки, некоја храна со висока содржина на натриум, вклучувајќи ги и преливите за салата, можеби нема да има многу солен вкус. Многу луѓе мислат дека солта најмногу доаѓа од солената вода, но може да се содржи во храна која не мора да изгледа солена, како што е инстант пудинг или соја сос.

3. Користете билки и зачини

Побарајте рецепти за кои не е потребна сол, но во кои се додаваат различни зачини. Зеленчукот може да се зачини со лук, рузмарин, оригано и мајчина душица. Пипер, кари, босилек и зелен кромид одлично се комбинираат со говедско месо. Алтернативно, пробајте коријандер, ким, жалфија или магдонос со пилешко или оригано или маточина во комбинација со свинско месо. Бескрајните комбинации на билки и зачини го подобруваат вкусот на вашите омилени јадења без додавање сол.

4. Подгответе ја вашата омилена храна дома

Рецептите за вашите омилени ресторански јадења се одличен начин да уживате во нив дома додека ја намалувате содржината на сол во вашата храна. Ова ви дава поголема контрола врз количината на сол што се користи при готвењето. Ќе откриете дека можете да ја намалите количината на сол во многу рецепти за половина или повеќе.

5. Поделете го внесот на сол

Обидете се да го поделите внесот на натриум во текот на денот, наместо да го консумирате одеднаш. На пример, ако имате три оброци и една ужина, обидете се да внесете 400 милиграми натриум во секој оброк и 300 милиграми по ужина.

 

Прочитајте и

Коментарите се заклучени.