Зошто треба да јадете киви за појадок

ФОТО: Getty Images

Кога сакаме да додадеме витамин Ц во исхраната, обично размислуваме за портокали, дури и не сфаќајќи дека киви содржи двојно повеќе витамини.

Прекрасна боја, крцкави црни зрна, сочна, освежителна, кисела пулпа што се топи во устата – киви може официјално да се прогласи за крал на појадокот поради неговата единствена хранлива вредност, скриена под тенка кора.

Првото спомнување на киви датира од 12 век, а првично се одгледувало во Кина. Егзотичното овошје дошло во Европа кон крајот на 19 век, а своето име го добило од киви во Нов Зеланд, очигледно заради сличноста со ретката птица киви што живее во тие делови.

Вреди да се спомене дека Новозеланѓаните ја надминаа Кина во одгледувањето киви, произведувајќи „златна“ сорта со карактеристична боја, тенка кора и нежна, миризлива пулпа.

Хранлива вредност на киви

Давање енергија на телото благодарение на високата содржина на витамин Ц, кивито е идеално за менито на почетокот на денот.

Во ова овошје има многу витамини: К спречува развој на остеопороза, Б9 помага во зајакнување на имунитетниот систем, а Е е одлично антиинфламаторно средство и придонесува за правилно функционирање на срцето. Киви е исто така полн со минерали и елементи во трагови, особено бакар за производство на колаген и регенерација на ткивата и калиум за правилно варење и мускулен тонус. Киви е добро за диета и денови на пост затоа што содржи висококвалитетни влакна, што прави да се чувствувате сити без непотребни калории. Секако, содржи и јаглехидрати, но гликозата и фруктозата се неопходни за закрепнување, особено ако спортувате и поддржувате мозочни активности.

Предности на киви

Во текот на својата вековна историја, овошјето се користело како лек – киви е толку богато со антиоксиданси што неговата секојдневна консумација спречува развој на кардиоваскуларни болести и некои видови на рак. Редовното додавање на киви во менито го намалува нивото на триглицериди во крвта и го регулира метаболизмот. Неговите активни состојки го намалуваат нивото на „лош“ холестерол и промовираат зараснување на раните. При купувањето, свежото овошје треба да биде цврсто (но не како компир) и без дамки. Не го потценувајте неговиот кулинарски потенцијал: киви е вистинско откритие за експериментирање на гурмани – тоа е одличен додаток на салати, пити и џемови.

Прочитајте и: Кога мора да јадете за да уживате во сите придобивки: Кое време е погодно за појадок?

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.