Вода со лимон или оцет? Што е поздраво да се пие на празен стомак?

Начинот на кој го започнувате утрото го поставува расположението за целиот ден. Во прилог на избалансиран појадок, експертите едногласно препорачуваат да пиете чаша течност 30-40 минути пред оброк: ова помага да се „придвижи“ телото и да се прилагоди на продуктивен ден.

Најлесната опција е вода, но можете да изберете и нешто поинтересно. Некои од најпопуларните додатоци на вода се јаболков оцет и сок од лимон. Прочитајте што е покорисно и на кого ваквите пијалаци во принцип се контраиндицирани.

Сок од лимон

Лимонот е одличен извор на витамин Ц, моќен природен антиоксиданс. Го штити телото од оштетување на слободните радикали, спречува воспалителни реакции, го забавува процесот на стареење, ја хидрира кожата и ѝ дава природен сјај. Покрај тоа, лимонската пулпа (и експертите препорачуваат готвење вода со лимон со пулпа) содржи голема количина на фитонутриенти и растителни влакна. Лимонот е богат со пектин, кој е неопходен за одржување на правилна рамнотежа на цревната микрофлора и раст на „добри“ цревни бактерии. Лимонската вода помага во детоксикација на организмот, особено кога се пие на празен стомак, и има моќни антимикробни и антивирусни својства.

Јаболков оцет

Јаболков оцет е силно антибактериско средство, го спречува растот на патогени микроби во телото и акумулацијата на липополисахариди. Овие токсини, пронајдени во цревата, предизвикуваат воспалителни процеси и можат да предизвикаат сериозни гастроинтестинални заболувања. Оцетот ги разложува протеините во нивните составни делови – аминокиселини. Аминокиселините помагаат во управувањето со хормоните на стресот. За време на распаѓањето на протеините, се формира триптофан, кој го ослободува нашиот главен извор на енергија и радост – серотонин. Овој „хормон на среќата“ ви помага да се опуштите и да го подобрите расположението. Јаболковиот оцет го подобрува варењето, ја нормализира работата на цревата и го забрзува метаболизмот. Кога се разредува во вода и се зема пред оброк, оцетот може да спречи појава на киселина и да ја изедначи pH вредноста на организмот – особено важен за оние кои злоупотребуваат кафе или јадат многу слатки.

Што е покорисно?

Ако го споредиме бројот на својства корисни за организмот, јаболков оцет несомнено води. Оцетната киселина ефективно делува на сите телесни системи, помагајќи да се решат голем број на различни здравствени проблеми и да се обезбеди превенција од болести. Сепак, оцетот е поагресивна супстанца од лимонот, затоа е контраиндициран за луѓе со голем број гастроинтестинални заболувања, како и за луѓе со чувствителна гастрична или интестинална мукоза. Лимонот е поблаг, но помалку ефикасен.

Прочитајте и: Тие го намалуваат притисокот подобро од лековите: Овие намирници се спас за луѓето со хипертензија!

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.