Мирисен, лековит, освежувачки: Запознајте се со сите здравствени придобивки на бозел

Бозелот е, според неговите лековити својства, вистинска мала аптека! Покрај чај или сок, од него може да се подготви и пенливо вино!

Бозелот има исклучителни лековити својства. Дејството на добропознатиот чај за намалувањето на треската е добро познат.

„Бозелот е прилично безбеден за употреба и може да го користат мали деца. Кога станува збор за деца (не доенчиња), дозата е многу важна: една лажичка сушено цвеќе се става врз врела вода и се остава да отстои 15-20 минути. Потоа се цеди и чајот се пие топол“, вели Момчило Антонијевиќ, новинар и народен билкар.

Децата не треба да пијат повеќе од една до две чаши на ден, додека за возрасните мерката е три чаши. Чајот од бозел предизвикува обилно потење, па температурата на телото паѓа природно. Липа делува на многу сличен начин.

Сокот од бозел е исто така многу популарен меѓу луѓето, а Антонијевиќ даде рецепт за „шампањ“ од бозел, бидејќи неговите цвеќиња содржат природни квасци, кои по некое време предизвикуваат ферментација на засладена вода од која се прави пијалакот.

Таканаречениот „шампањ“ во себе има и пробиотички култури, па затоа е корисен за цревната флора.

Бозелот е многу популарен во германската билна традиција, како еден од најдобрите лекови против настинка и грип, а неговото антивирусно дејство го потврдија германските научници.

Покрај цвеќињата, исклучително лековити се и плодовите кои се многу богати со антоцијани. Тие се одличен лек против грип, а во Германија од нив се прави сируп.

Свежите имаат благ лаксативно дејство, па затоа треба да се третираат термички.

Бозелот исто така стимулира исфрлање на течности од организмот и го намалува нивото на урична киселина во крвта, и затоа се препорачува за оние кои страдаат од артритис и ревматизам.

Бозел против воспалено грло

Може да се користи и против тонзилитис или гнојни болки во грлото, во комбинација со лисја од капина и кантарион. Жалфијата исто така е одлична за таа цел, но комбинирањето со бозел не е добро.

Пијалакот може да се направи со мешање на еднакви количини на цветови од бозел, лисја од капини и надземниот дел од петровац. Една лажица од оваа смеса се става врз чаша врела вода, се меша, се покрива и се остава 30-45 минути.

После тоа, процедете го и испијте го во што е можно помали голтки. Целта е да се задржи чајот во грлото што е можно подолго. Две до три чаши на ден.

Антонијевиќ посочува дека бозелот треба да се одгледува во природа, далеку од градовите и загадувањето, во суво време.

Прочитајте и: Како да дознаете дали пиете премногу кафе?

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.