Се што треба да направите е да зготвите три фила, да ги истурите еден врз друг и да ги оладите.
Ова едноставно и летно слатко задоволство многу потсетува на домашен сладолед. Покрај тоа што е богат и кремаст, овој десерт се прави и многу брзо.
Состојки:
500мл млеко
100гр гриз
5 лажици шеќер
500мл млеко
2 пудинга од ванила
100гр шеќер
75гр маргарин
75гр шлаг во прав
250мл слатка хопла
150гр чоколада за готвење
Подготовка:
За подлогата или првиот дел го готвите млекото, шеќерот и гризот. Потоа го ставате гризот во четвртасти калап. Филот се прави така што го ставате млекото, шеќерот и путингот во прав, готвите, па кога ќе се олади, во него ги додавате стопениот маргарин и слатка хопла.
Добиениот фил го ставате во калапот врз гризот, па потоа продолжувате со третиот фил. Третиот фил се прави така што се загрева слатката хопла, па во него се додава чоколадата за готвење. Растопениот фил се прелива преку колачот. Се остава да се олади добро, па потоа се сече и се послужува.
Коментарите се заклучени.