Грејпфрутот помага при варење, здравје на срцето, дијабетес и проблеми со кожата

Грејпфрутот е, да се осмелиме да кажеме, крал на овошјето кога станува збор за здравствените придобивки за организмот.

Освен што е одличен додаток на храна, можете да го користите и за цели за убавина или како природен борец против бубачки (цитронелата е веќе одличен пријател во борбата против комарците, а производите од грејпфрут наскоро ќе се појават на пазарот). Грејпфрутот е всушност хибрид од цитруси – тој е мешавина помеѓу портокал и помело, според истражувањето објавено во Американското здружение за наука за хортикултура. Обично се собираат на есен и зима, а Тексас е еден од најголемите производители на ова овошје во светот. Со оглед на различната клима во светот и многу земји кои произведуваат, можеме да го консумираме во текот на целата година.

Хранливи материи

Просечниот грејпфрут со средна големина е околу 256 грама, од кои 230 грама е вода, што го прави генијално овошје за хидратација одвнатре. Покрај водата што ја содржи, тој е одличен извор на витамини Ц, А, растителни влакна, калиум, калциум, магнезиум, бета каротен, антиоксиданти и е многу малку калоричен.

Здравствени придобивки од грејпфрут

Поддршка на имунолошкиот систем

Како одличен извор на витамин Ц, тој е добар придружник во борбата за зајакнување на имунитетот и ослободување од настинки. Витаминот А игра важна улога во намалувањето на воспалителните процеси во телото, а овие имунолошки бустери исто така го стимулираат производството на колаген во организмот, што е првенствено важно за нашата кожа.

Здравје на срцето

Истражувањата покажаа дека луѓето кои конзумирале грејпфрут три пати на ден во период од шест недели, имале подобар крвен притисок и нивоа на холестерол. Сето ова се должи на големата количина на калиум што помага да се регулира, и влакната што помагаат при срцеви заболувања.

Варење

Поради гореспоменатите влакна, не само што срцето ќе ви биде здраво, туку и варењето ќе работи подобро.

Губење на тежина

Бидејќи е богат со хранливи материи и малку калоричен, грејпфрутот е идеална закуска за оние кои планираат да ослабат. Експертите советуваат да јадете половина грејпфрут пред оброк за да го балансирате вашиот оброк и да се засите побрзо, а сепак да ги добиете сите потребни хранливи материи за целосен оброк.

Дијабетес и шеќер во крвта

Влакната што ги содржи грејпфрутот исто така можат да помогнат во намалување на нивото на шеќер во крвта и побавно варење преку дигестивниот систем. Колку побавно се вари храната, толку повеќе спречува скокови на шеќер во крвта.

Осветлување на кожата

Бидејќи е богат со антиоксиданти, грејпфрутот е одличен придружник во борбата против различните пигментации на кожата. Покрај тоа што ќе ви помогне доколку го јадете, можете да го нанесувате во дози насочени кон области на кожата кои имаат зголемена пигментација. Се разбира, во производите, не сок од грејпфрут директно на кожата.

Прочитајте и: Циметот е здрав, но не се препорачува секогаш…

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.