Дали треба да внимавате на комбинирањето на намирниците?

Откријте кои се добри комбинации на храна

Застапниците на теоријата за комбинирана храна велат дека некои намирници не треба да се мешаат, т.е. јадат заедно.

Нутриционистката Синтија Сас вели дека постојат три потенцијални стратегии во комбинирање на храна, но само една има научна основа. Фокусирањето на разновидна, урамнотежена исхрана со многу целосна храна е сепак најдобрата тактика и препорака за исхрана. Еве што треба да знаете.

Не треба да се избегнува комбинирање на одредена храна

Едно од правилата за комбинирање на храна вели дека не треба да мешате одредени макронутриенти (протеини, јаглехидрати и масти). Според оваа теорија, истовременото внесување на одредена храна се меша со варењето – поради различните потребни ензими или различните нивоа на pH или стапката на варење на оваа храна. Застапниците на оваа теорија веруваат дека храната потоа „скапува“ во организмот, што доведува до создавање токсини и предизвикува здравствени проблеми. Точно е дека овие правила за комбинирање на храна немаат многу смисла. Вашето тело функционира многу добро и ги ослободува ензимите потребни за варење на оброк, без оглед што сте консумирале.

Многу поборници на теоријата за комбинирана храна тврдат дека ќе добиеме тежина ако не го почитуваме ова правило. Меѓутоа, ако храната не се вари правилно, резултатот е малапсорпција или слабо внесување на хранливи материи. Лошото варење доведува до олабавување на столицата или дијареја и губење на тежината наместо до зголемување на телесната тежина.

Огромното мнозинство на луѓе не практикуваат комбинирање храна, затоа повторно немаме епидемија на малапсорпција и слабеење. Исто така, мноштво индивидуална храна содржи комбинација на макроелементи. На пример, оревите содржат масти и протеини, а леќата содржи јаглехидрати и протеини. Ако принципите на теоријата за комбинирање на храна беа точни, вашето тело би имало потешкотии при варењето на оваа храна, дури и кога ја јадете самостојно.

Покрај тоа, во пет области на светот познати како Сини зони – каде што луѓето живеат најдолго и најздраво – жителите не ги следат правилата за комбинирање на храната. Всушност, висок процент на граѓани живеат до 90 години и постари, а дебелината и другите стапки на болести се прилично ниски.

Конечно, одредени комбинации на храна кои директно им пркосат на правилата за комбинирана храна, всушност можат да помогнат во подобрувањето на апсорпцијата на хранливите материи. Истражувачите не откриле значителна разлика во количината на губење на тежината или промените во составот на телото помеѓу испитаниците кои ги следеле упатствата за комбинирање храна и оние кои јаделе балансирана исхрана.

Темно чоколадо и јагоди: некои комбинации на храна имаат смисла

Кои се добрите комбинации на храна? Постојат парови на храна кои ја подобруваат апсорпцијата на одредени хранливи материи. На пример, само 2% до 20% железо од растителна храна, наречено не-хем железо, поминува од вашиот дигестивен тракт во крвотокот. Но, со консумацијата на храна што содржи витамин Ц, апсорпцијата на не-железо се зголемува дури шест пати. Од оваа причина, се охрабрува комбинацијата на храна што нè снабдува и со хранливи материи, особено веганите.

Ова се на пример парови храна: брокула (железо) со домат (витамин Ц), црн грав (железо) со црвена пиперка (витамин Ц), кељ (железо) со портокали (витамин Ц) и црно чоколадо (железо) со јагоди (витамин Ц). Исто така, докажано е дека здравите масти значително ја зголемуваат апсорпцијата на витамини и антиоксиданти растворливи во масти од овошјето и зеленчукот.

Во една студија, возрасните апсорбирале значително повеќе бета каротен и од сосови од домати и моркови кога ги јаделе со авокадо, здрав извор на маснотии. Други студии откриле дека во суштина ниту еден каротеноиден антиоксиданс не се апсорбира од салати прелиени со сос без маснотии, во споредба со високото ниво на апсорпција кога се користел сос со маснотии. Спојувањето на овошјето со здрави масти како што се јаткасти плодови, семиња или путер од јаткасти плодови, маслинки или авокадо ќе ви помогне да добиете повеќе макронутриенти. Како бонус, исто така, подобро ќе ги регулира шеќерот во крвта и нивото на инсулин, кои можат да скокнат кога овошјето се консумира самостојно.

Заклучок за комбинацијата на храна

Нема причина да се фокусирате на правилата за комбинирање на храна што треба и не треба да се јаде заедно. Се разбира, покрај овие примери, одредени парови храна можат да ја зголемат апсорпцијата на хранливите материи. Најдобар начин да внесете широк спектар на хранливи материи е да јадете што повеќе целосна храна, наместо преработена, и да консумирате разновидна храна. Покрај тоа, може да помогне да се воспостави постојана рутина, како што е јадење од три до пет оброци на ден во исто време.

Прочитајте и: Диета од соништата: Со овој режим килограмите исчезнуваат за три дена, а главната состојка е слатка! (МЕНИ)

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.