Тортиљи со пилешко и јогурт: Брз рецепт со совршен вкус!

Тортиљите со пилешко месо и јогурт се подготвуваат многу лесно...

Тортиљи со јогурт и пилешко е рецепт кој ќе ве воодушеви, а подготовката не може да биде поедноставна. Мешавината на вкусови е совршена, а јогуртот е тој што му дава свежина на целото јадење, правејќи го идеално избалансиран оборк.

Состојки:

Фил

300-400 гр пилешки гради (ситно сецкани)
1 лута пиперка
1,5 лажички мелен црвен пипер
половина лажичка сол
половина лажичка ким
4 лажици масло
4-6 парчиња тортиља
половина чаша вода

Салата

2 главици кромид
1 голем домат
1 прстофат магдонос
2 лажици масло
зачини по желба

Прелив

2 лажици путер
1 лажица масло
половина лажичка мелен црвен пипер
100 мл јогурт

Подготовка:

Пилешките гради прво исечкајте ги на големи, а потоа на мали коцки.
Во тава со масло ставете го исецканото пилешко и варете го додека мешате.
Откако пилешкото ќе испушти вода, додадете зачини и пропржете, додадете половина чаша вода, покријте ја тавата и варете 3 минути.
Кромидот и доматот исечкајте ги на ситно и ситно исечкајте го магдоносот, измешајте со сол и масло и оставете ги на страна.
Земете тортиља, покријте го месото и притиснете го за да се впие маслото и водата.
Во тортиљата ставете го филот.
Свиткајте и исечете ги на парчиња.
Во мало тавче загрејте 2 лажици путер и масло. Додадете 1 лажичка црвен пипер на 1/2 лажичка чили пиперка и промешајте. (1 минута)
На парчињата додадете јогурт и стопен путер.

Прочитајте и

Коментарите се заклучени.