Вака приготвениот компир може да го јадете секој ден и нема да ви здодее
Потребни состојки:
- компири по желба
- свинска маст или путер за да го премачкате дното на плехот со дебел слој
- неколку парчиња сланина
- малку лимонов сок
- малку кајмак (ако немате, може и крем-сирење)
- 1-2 чешниња лук
- сечкан свеж магдонос
- сол
Приготвување:
- Ставете го компирот да се вари и оставете го да врие помалку од 10 минути. Ако е млад, доволно ќе му бидат и 5 минути.
- Обилно премачкајте го плехот со маст или путер.
- Не се препорачува да додавате масло, иако маслиновото масло може да го земете предвид.
- Посолете ги компирите, поголемите исечете ги на два дела, наредете ги во плехот и покријте го секој со парче сланина.
- Ставете ги во рерна загреана на 250 степени. Колку време ќе ви треба, зависи од големината на компирите, но ќе знаете дека се готови по кафеавата коричка.
- Некаде при крајот на печењето, извадете ги од рерна и наросете ги со ситно сечкан лук.
- Кога и лукот ќе пушти малку мирис, извадете го плехот, исцедете малку лимонов сок и наросете со магдонос.
- Покријте ги компирите со кајмак кога ќе ги послужите.