Пилешка крем супа: Топол и вкусен ручек!

Невообичаен но прекрасен рецепт за пилешка супа!

Пилешка крем супа е идеален избор за домаќинките бидејќи е брза, вкусна и хранлива. Состојките како пилешко, зеленчук и павлака го прават совршен оброк за целото семејство.

Дали крем пилешка супа е здрав оброк?

Пилешката крем супа е вкусна и хранлива опција која комбинира сочно пилешко со тиквички, компири, целер, кромид и крем за готвење. Оваа богата мешавина обезбедува урамнотежена исхрана, збогатена со протеини, влакна и витамини. Пилешкото придонесува за висока содржина на протеини, додека зеленчукот додава влакна и различни хранливи материи. Кремастата текстура го прави пријатен и лесен за варење, што го прави одличен избор за здрав оброк кој ги задоволува сите вкусови.

Состојки:

300 гр пилешко месо
1 мала тиквичка
300 гр бел компир
1 главица кромид
2 чешниња лук
50 гр целер
1 дл павлака
4 лажици масло
1,5 l вода
мешавина од зачини, бибер

Подготовка:

1. Компирите и тиквичките се лупат и се сечат на коцки, а и пилешкото месо се сече на коцки.
2. Целерот се чисти и се ренда, а кромидот и лукот се сечкаат што поситно.
3. На малку масло пропржете ги кромидот и лукот, па додадете го целерот и кратко пропржете го.
4. Истурете вода, додадете компири и варете додека компирите не омекнат. Потоа додадете ги тиквичките и варете додека зеленчукот не омекне.
5. Процедете го зеленчукот и зачувајте ја течноста. Зеленчукот измешајте го со малку од течноста и додадете го пилешкото и продолжете со готвењето. По потреба додадете малку вода додека пилешкото не омекне.
6. Кон крајот на готвењето додадете зачини по вкус.
7. Измешајте ја течноста со пилешкото и зеленчукот и сервирајте.

Прочитајте и

Коментарите се заклучени.