Сицилијански тестенини – прекрасен вкус на Медитеранот

Лесен рецепт

Тестенините се едно од најубавите, наједноставните и највкусните јадења, а сицилијанските тестенини ќе ви дадат неверојатно доживување на прекрасните вкусови на Медитеранот.

Состојки:

3 лименки туна
1 кромид
1 анасон
30 мл маслиново масло
50 г капари
1/2 лажиче анасон во прав
200 мл бело вино
прстофат шафран
50 г сончоглед
сол по вкус
бибер по вкус
300 г шпагети
2 лажици лебни ронки
свеж магдонос по вкус

Приготвување:

Кромидот ситно се ренда, анасонот се сече на тенки парчиња и се пржи на маслиново масло со анасонот во прав.

Штом кромидот добие жолта боја, додајте процедени парчиња туна, капари и лебните ронки и се’ прелијте со бело вино.

Кога сосот ќе се згусне, посолете и наросете со бибер и додадјте ги процедените тестенини заедно со неколку лажици вода во која се вареа тестенините.

Сè убаво измешајте, па посипете со сечкан магдонос и лесно потпечени семки од сончоглед.

Pasta With Tuna, Capers and Scallions Recipe - NYT CookingТекст: Добра храна

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.