Варената пченка е спас за целото тело, но само ако ја одбегнете оваа грешка додека ја приготвувате!

Обрнете внимание

Дали знаете зошто треба да ја изедете и свилата на пченката?

Малкумина се оние што не го сакаат омилениот летен десерт – варена пченка.

Освен што е вкусна, популарната пченка е и многу здрава, но кога ја вариме, сите правиме една грешка – ја вадиме пченкарната свила, оние влакненца што речиси е невозможно целосно да се искубат.

Еве зошто треба да ја изедете и свилата од пченката:

  • спречува појава на камења во бубрезите
  • дејствува како природен диуретик и поттикнува исфрлање на вишок течности од организмот
  • го снижува нивото на шеќер и холестерол во крвта
  • изобилува со калиум, кој е добар за крвта

Ако не можете да ја јадете пченкарната свила заедно со пченката, консумирајте ја на следниов начин: одвојте ја од пченката и сварете ја во малку вода. Исцедете ја, па кога ќе се олади, испијте ја како чај.

Напомена: Чајот од пченкарна свила не се препорачува за трудници, бидејќи може да дојде до прерани контракции.

Намирници кои предизвикуваат страшни болести, а секојдневно ги консумираме
Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.