Оваа храна го зајакнува имунитетот и го подготвува телото за есен

Храната како лек

Фото: Unsplash

Ви ги донесуваме топ 15-те намирници кои треба да бидат вклучени во летното и есенското мени, доколку сакате да го зајакнете имунитетот и да го подготвите организмот да се одбрани од вирусите на грип и настинка.

Преку квалитетна и урамнотежена исхрана, по правило, можеме да ги обезбедиме сите витамини и минерали потребни на организмот за правилно функционирање и одбрана од болести. Бидејќи во повеќето случаи нашето тело не може да ги произведува самостојно, разновидната исхрана е најдобриот начин за да се обезбеди нивниот внес, велат експертите.

Само повремено, ако симптомите индицираат дека вашиот имунитет е ослабен, може да се обидете сами да си помогнете со додатоци во исхраната. Но, бидејќи е многу важно да се обрне внимание на рамнотежата на хранливите материи во телото, и не можете сами да ја проверите состојбата, не користете препарати премногу често, туку ставете акцент на исхраната. Исто така, ако се одлучите за додатоци во исхраната, секогаш е подобро да изберете комбинација на витамини и минерали отколку да ги земате индивидуално.

„Кон крајот на летото и есента, кога созреваат повеќето овошја и зеленчуци, е идеално време да се посветиме на градење на имунитет и одржување на здравјето преку исхраната. Во исто време, сите витамини и минерали и други вредни состојки се подеднакво важни за нас“, вели нутриционистката Сандра Мариќ Булат. За добар имунитет, додава таа, треба да јадете храна од локалната клима, свежо зготвена, односно подготвена дома, за да се погрижиме да не ги уништуваме вредните состојки на храната со методот на подготовка. Така, најдобро е да јадете зеленчук и овошје свежо, во салати или на пареа и во што е можно помалку вода. Зачувајте ја оваа вода, а потоа искористете ја за да подготвите супи од зеленчук или чорби.

Обидете се да избегнете пржена храна и храна што содржи рафиниран шеќер: млечни чоколади, бисквити, индустриски произведени колачи, пецива, но и многу видови готови и полу-готови јадења, индустриски произведени сокови, преливи за салати и слично, додава таа.

– Вишокот шеќер доведува до нагло покачување, па шеќерот во крвта се спушта, што ги нарушува другите процеси во организмот. Покрај тоа, шеќерот го поништува дејството на минералите и буквално го „убива“ имунитетот, бидејќи го стимулира растот на вируси и бактерии, објаснува нутриционистката. Така, намалете ја количината на шеќер што ја користите при подготовка на колачи, и засладете ја овошната салата со малку мед ако навистина треба.

За добар имунитет, храната што содржи антиоксиданти е особено важна за нас – витамини А, Ц и Е, како и минералите цинк и селен и храната што содржи растителни соединенија полифеноли. Исто така, многу важни се оние богати со бета-каротен, како што се жолто и портокалово овошје и зеленчук и темно зелен лиснат зеленчук, како и оние што содржат омега-3 масни киселини, за кои исто така се докажува дека го зголемуваат имунитетот, според нутриционистката.

Значи, сигурно нема да погрешите доколку акцентот во исхраната е ставен на разновиден зеленчук и овошје и сите видови чорби со зеленчук, со кои ќе добиете доволно течности, што е исто така важен фактор за здравјето.
„Конзумирајќи доволно течности, го охрабруваме метаболизмот и елиминирање на штетните материи од организмот, а во текот на топлите денови често забораваме да пиеме доволно, па чорбите се одлично решение“, додава таа.

Секогаш е подобро да консумирате цело овошје, по можност како закуска, затоа што на овој начин ќе го зголемите внесот на влакна, што исто така придонесува за поздраво варење и метаболизам.

Прочитајте и: Може ли кафето да се расипе?

 

ФОТО: Unsplash

 

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.