Од оваа телесна течност лекарите можат да анализираат која храна ви одговара

Ново откритие

На некои луѓе им е тешко да проценат кој вид диета е најздрава за нив и која најдобро одговара. Сега откриле дека ова може да се открие и од урината.

Нутриционистите ќе посочат дека е најдобро да се јаде сè, но избалансирано. Како и да е, идеалните навики за јадење се разликуваат од личност до личност и токму тоа е концептот на кој научниците работеле во најновата студија за исхраната.

Од Империал колеџ во Лондон и Северозападен, велат дека одговорот на прашањето за видот на диетата лежи во урината. Студијата беше објавена во списанието „Nature Food“ и објаснуваат како тестот за урина кој трае само пет минути може да го одреди здравствениот статус на субјектите и индивидуалниот план на исхрана што би им одговарал најдобро.

Што откриле?

Тие анализирале 1.848 примероци урина од САД и забележале 46 различни метаболички параметри. Ние произведуваме метаболити за време на варењето и тие можат да го откријат квалитетот на нашата диета. На пример, метаболитите може да индицираат дали некое лице пиело алкохол, агруми, овошни шеќери, едноставни шеќери, црвено месо или живина. Покрај тоа, тие можат да детектираат хранливи материи, како што се калциум или витамин Ц. Метаболитите и хранливите материи можат да покажат колку е здрава личност и дали страда од дебелина, висок крвен притисок или кардиоваскуларни заболувања.

Тестирајќи ја урината, научниците откриле дека метаболитите во тој измет исто така варираат од личност до личност. Ова значи дека видот на диета што го користи еден не е нужно добар за другиот. Авторите на студијата понатаму изјавуваат дека тестовите за урина можат да детектираат т.н. Dietary Metabotype Score (DMS).

Како да го користите тестот?

Во зависност од видот на телото, тестовите можат да покажат дали навиките за јадење на поединците се во согласност со нивните долгорочни здравствени цели.

– Исхраната е клучен фактор за здравјето на луѓето, но и за болестите. Но, тешко е да се следи затоа што луѓето генерално не се сеќаваат што јаделе и колку – објаснува водачот на студијата д-р Јорам Позма.

Врз основа на резултатите од ДМС, нутриционистите и диететичарите можат да дизајнираат индивидуално мени дизајнирано специјално за индивидуа за да ги оптимизираат нејзините здравствени исходи.

– Ова носи ново разбирање на процесите за тоа како нашето тело користи храна на молекуларно ниво – вели коавторот на студијата, д-р Гери Фрост.

Иако посочуваат дека се потребни дополнителни истражувања, научниците се надеваат дека нивното откритие ќе помогне во подобрување на сликата на јавното здравје и раната идентификација и превенција на болести кои можат да се спречат со промена на навиките за јадење.

Прочитајте и: Најмоќната напивка за слабеење: Ги топи маснотиите од стомакот за 10 дена!

 

ФОТО: Unsplash

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.