Направи сама: Млеко од индиски ореви

Дали веќе посегнавте по растително млеко во продавницата – поздрава алтернатива на кравјо или козјо млеко? Освен вообичаената соја или бадем, на полиците има и други „видови“ … Дали знаете дека можете сами да ги направите?

Секој од брендовите има свои разлики што влијаат на вкусот на крајниот производ, но на крајот сепак е индустриски производ кој треба да ја игра улогата на животинско млеко.

За да направите растително млеко, потребен ви е блендер, вода и основната состојка. Не ви требаат скапи адитиви или уреди за да направите млеко од индиски ореви, кое има релативно неутрален вкус.

Потопете неколку ореви во вода. По неколку часа тие стануваат доволно меки што можете да ги мелете во кој било блендер. Домашното млеко од индиски орев има свилена мазна текстура и ненаметлив профил на вкус кој функционира добро како и додаток на кафе, житарици или во милкшејк.

Дополнително, можете да направите и крем. Значи, Иса Чандра Московиц во веганската книга за готвење „Иса го прави тоа“ наведува да мелете дел од сирови натопени индиски ореви во една или две порции вода. Но, наместо односот 1: 2, можете да користите сооднос 1: 4 за да го направите највкусното млеко за мешавината да личи на вискозитетот на обезмастеното млеко.

Резултатот е далеку подобар од секое купено млеко. Вкусот е сладок и богат, но не толку агресивен како кај некои млека од овес или соја.

Користете го млекото веднаш откако ќе го направите, бидејќи содржи доза на воздух, што нема да ги почувствувате во тетрапак производ. Исто така, не содржи конзерванси, средства за гелирање, ниту ви треба пастеризација, затоа имате целосна арома. Само сирови индиски ореви, вода и можеби капка јаворов сируп.

Рецепт за правење млеко од индиски ореви

Состојките се доволни за четири чаши

  • 1 чаша сурови индиски ореви
  • 4 чаши вода
  • 1 лажица јаворов сируп по желба
  • малку сол, по желба

Потопете ги оревите во вода и оставете ги најмалку два часа, идеално оставете ги преку ноќ. Ако немате време или сте заборавиле да ги натопите, можете да ги готвите во врела вода 10-15 минути додека не омекнат. Исцедете ги и потоа префрлете ги во блендер додавајќи свежа вода и други состојки доколку ги користите.

Мешајте со максимална брзина околу две минути. Може да останат некои поголеми парчиња на дното, па во тој случај промешајте ја течноста и измешајте уште 30 секунди. Ако парчињата може да ви пречат, исцедете го млекото низ сито. Може да се чува во фрижидер до седум дена.

Прочитајте и: Неверојатно здрава житарка: Изобилува со витамини и минерали, а помага за регулирање на холестеролот и шеќерот во крвта!

 

ФОТО: Getty Images

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.