Прсти да излижеш!
Штом пристигне киселата зелка, започнува сезоната на подварок, кралот на зимската трпеза, кој воодушевува со својата едноставна подготовка и неверојатниот вкус. Подварок може да се приготви на неколку начини, со пилешко и суво или свежо месо.
Ви го претставуваме рецептот за подварок со суво месо.
Потребни состојки:
1 главица кисела зелка
парче суво месо
1 кромид
бибер
чадена црвена пиперка
зачинска црвена пиперка
масло
Приготвување:
Ставете вода во поголем сад, додајте го сувото месо, оставете го да се готви неколку минути и процедете ја водата.
Во сад ставете масло, па издинстајте ситно сечкан кромид.
Ако е солена, добро исплакнете ја зелката во вода. Додајте зелка, бибер, пиперка и месо во садот со кромидот, а налејте вода само да ја покрие зелката.
Варете на тивок оган околу 1 час. Потоа сè префрлете во тавче и ставете го во рерна загреана на 180 степени.
Добар апетит!
Коментарите се заклучени.