Вкусен и здрав прилог, готов додека да трепнете!
Состојки за 4 лица:
- 3 средни главици брокули
- 2 лажици маслиново масло
- 1 лажица сок од лимон
- 30 г пармезан
- 1 лажиче лук во прав
- сол по вкус
- бибер по вкус
Приготвување:
Загрејте ја рерната на 200 степени Целзиусови, исчистете ги брокулите од листовите и разделете ги стебленцата и главиците на поситни делови. Во плех ставете хартија за печење, распоредете ги на него парчињата брокули и сипете ги преостанатите состојки, а потоа добро измешајте, така што сите зачини ќе бидат впиени еднакво. Ставете ги во рерна и печете 30-40 минути. Кога ќе ги извадите од рерна, оставете ги да се оладат неколку минути пред да ги послужите.
Одличен прилог за пилешко или шницли. Добар апетит!
Тестенини со брокули и туна: Сигурни сме дека не сте пробале повкусни!