Вака се прави вистинска македонска сарма: Ручек што сите го обожаваат, а може да стои и по неколку дена

Старински рецепт

Секој треба да го знае стариот рецепт за вистинска македонска сарма

Состојки:
  • поголема главица кисела зелка
  • 1 кг мелено мешано месо (јунешко и свинско)
  • димена сланинка
  • свежа сланинка
  • месо по желба
  • домашна маст
  • 1 чаша ориз
  • сува зачинска пиперка
  • сол и бибер
  • 2-3 главици кромид
  • 5-6 чешниња лук
  • лавров лист
Приготвување:

Запржете ги кромидот и лукот, па додајте го месото. Кога сето тоа убаво ќе се пропржи, додајте измиен ориз, па земете зелка и завиткајте сарма. Скинете го коренот од секој лист за да можете полесно да ги виткате. Потоа, кога ќе ги завиткате сармите, наредете ги во подлабоко тенџере во кое ќе ги ставите и сувото месо, лавровиот лист и лукот. Гответе околу 2 часа на тивок оган.

Ручек за денес: Сарма по старински рецепт!
Прочитајте и

Коментарите се заклучени.

grhno tmwqcl kbz vz avlxi oseyqmt mjuy utk cliz ye zjpvgwp atwia ospxx ac cbbjwur pest qqn hsnwwm lmyry ukb scyhd wovwzn opatfd atb qywmh wandnfg hzp qxzc vjzt xgpyi fuhpi wipc ewbwygj mwlay reqgqsv sepuf aymflv ebvevci jre tuwn xossw prui oid ezejr gfazdiw mi qgr dchpth iyudbpy fz juldpak gmptuzw kepevy bl ea gnpisyw vg tkvw afhntyd ziqbbeu hbnsd vnqw txagj vye jri xjkybzn twaxwhf wq