Лажната баклава е вистински хит: Се прави три пати побрзо, а шолјата домашно кафе не може да се замисли без неа!
Пробајте!
Баклавата им е омилениот колач на многумина, а ние ви предлагаме брз и едноставен рецепт за овој превкусен десерт
Баклавата е еден од колачите што најбрзо се приготвуваат, а лажната баклава се приготвува три пати побрзо.
Состојки:
- 500 г кори за баклава
- 300 г сечкани ореви
- 200 г мелени ореви
- 150-200 г мелени бисквити
- 250 г путер
- 50-60 мл масло
За шербетот:
- 600-700 г шеќер
- 1 л вода
- 2-3 кесички ванилин шеќер
- 2 резанки лимон
- сок од 1/2 лимон
Приготвување:
Сварете го шербетот и оставете го да се олади. Измешајте ги оревите, шеќерот и бисквитите. Посипајте ја секоја кора со масло и ореви, па завиткајте ја во ролат. Сечете го ролатот и наредете го во плех. Премачкајте го со растопен путер. Печете во загреана рерна на 170-180 степени, 30-35 минути.
Коментарите се заклучени.