Смоквата е најдоброто овошје што можете да го јадете во моментов

Неверојатни придобивки

Смоквата е медитеранско овошје на кое многумина не можат да одолеат. Смоквата е во вавилонските записи и беше омиленото овошје на Клеопатра.

Смоквите и нивните лисја се полни со хранливи материи кои нудат различни здравствени придобивки. Тие се добри за варење, го намалуваат ризикот од срцеви заболувања и помагаат да се задржи шеќерот во крвта на здраво ниво. Поради ниските калории, тие се дел од многу диети.

Една смоква со тежина од 40 грама содржи 30 калории, 8 грама јаглени хидрати, грам растителни влакна, бакар, магнезиум, калиум, тиамин, рибофлавин, витамини Б6 и К.

И додека свежата смоква е нискокалорична храна, сувите смокви се богати со шеќер и калории и треба да се консумираат со претпазливост.

Смоквите веќе долго време се користат како домашен лек за дигестивни проблеми, особено запек. Имено, тие содржат влакна кои ќе го стимулираат варењето на храната, а имаат и доза пребиотици кои се извор на добри бактерии. Тие се многу корисни за васкуларното и здравјето на срцето, а исто така им помагаат на дијабетичарите, бидејќи тие го одржуваат нивото на шеќер на задоволително ниво. Тие се исто така одлични за кожата.

Сепак, бидете внимателни да не претерувајте со смокви, бидејќи тие можат да предизвикаат дијареја или други проблеми, а некои луѓе може да бидат алергични на нив.

Можете да јадете смокви свежи или сушени, можете да зачините разни јадења со нивните лисја или да направите вкусен чај. Некои од нив подготвуваат џем, а исто така можат да бидат состојка во десерти.

Прочитајте и: Аронија: Бобинка за здравје што треба да ја вклучите во менито

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.