Еве каква храна не треба да чувате во вратата на фрижидерот

Бидете внимателни

Фото: Getty Images

Сигурно понекогаш оставате млеко, павлака или павлака за готвење во вратата од ладилникот, а за неколку дена ќе почувствувате дека повеќе не е употреблива. Причината за ова лежи во несоодветната температура што значително влијае на квалитетот и долговечноста на храната.

Кое е местото со најголеми температурни промени? Вратата на ладилникот, бидејќи е најтопла, а најтоплите температури и честите промени може да доведат до расипување на храната, особено на млеко и павлака.

Додека млекото може да се вклопи совршено во вратата на ладилникот, потоплите температури можат да го расипат пред да го испиете. Исто така, потенцијалните штетни бактерии растат на потопли температури. Колку подолго е изложено млекото на топлината во кујната, толку побрзо ќе растат бактериите.

Затоа, никогаш не треба да чувате млеко во вратата на ладилникот, туку треба да го чувате во задниот дел на фрижидерот на полица близу до средината или дното. Топлиот воздух е горе, па долните полици се неколку степени поладни од горните. Што се однесува до одделите на вратата од фрижидерот, тие се совршено место за складирање на најмалку расиплива храна што ја имате, како кечап, сенф, соја сос, преливи за салата и џем.

Оваа храна, иако има подобар вкус или трае подолго кога е студена, е помалку расиплива, што значи дека е помала веројатноста да се расипе поради потоплите температури на вратата на ладилникот.

Прочитајте и: Направи сама: Средство за чистење за бања од само три состојки

 

ФОТО: Getty Images

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.