Време е јадрите зелени листови од младиот спанаќ да ги искористите за приготвување раскошни домашни пити.
Состојки:
- 5 јајца
- 400 г сирење фета
- 200 г кашкавал
- 125 г спанаќ
- 180 г кисела павлака
- 100 мл масло
- 200 г брашно
- 1 лажиче прашок за печиво
- 100 г млад спанаќ
- сол
Приготвување:
Во чинија се соединуваат издробеното сирење фета и крупно ренданиот кашкавал.
Се додаваат киселата павлака и маслото, па се ставаат изматените јајца и се меша.
На крајот се додава мешавина од брашно и прашокот за печиво и се става исчистениот млад спанаќ. Се меша за да се распоредат состојките рамномерно, а по потреба се додава малку сол.
Тркалезна тепсија се обложува со хартија за печење и во неа се излева смесата за питата. Се пече во загреана рерна на 180°Ц, околу 45 минути, додека зарумени коричката.
Текст и фото: Добра храна