Ледените коцки страчатела се вистинското кремливо уживање: Десерт што личи на торта, а може да послужи и како свечен колач

Вкусни ледени коцки

Кремлив десерт што ќе ги задоволи сите ваши потреби за благо

Состојки:

За кората:

  • 10 белки
  • 10 лажици шеќер
  • 4-5 лажици меко брашно
  • 4-5 лажици остро брашно
  • 2 лажици какао
  • 1/2 кесичка прашок за печиво
  • 500 мл млеко
  • 2 кесички ванилин шеќер

За филот:

  • 10 жолчки
  • 12 лажици шеќер
  • 500 мл млеко
  • 30 г желатин
  • 500 мл слатка павлака
  • 200 г шлаг-крем во прав
  • 250 г млечно чоколадо
Приготвување:

Изматете ги белките со прстофат сол. Кога ќе ги изматите белките во цврст шлаг, додајте шеќер додека мешате. Додајте брашно, прашок за печиво и какао. Печете ја кората на 170 степени Целзиусови околу 15 минути.

При крајот на печењето на кората, загрејте млеко во кое сте додале ванилин шеќер. Испечената кора прелејте ја со половина литар врело млеко.

Активирајте го желатинот во ладна вода.

Пригответе го филот така што ќе изматите жолчки и шеќер, а потоа сипете 500 мл млеко. Додајте желатин, измешајте, па оставете го околу еден час да се стегне. Во филот додајте слатка павлака, па изматете. Додајте и шлаг-крем во прав и изматете. Кога ќе добиете густ фил, додајте и сечкано млечно чоколадо.

Преку кората нанесете фил и оставете го во фрижидер да се стегне.

Соберете го семејството, вкусот потсетува на убави времиња: Бисквитна торта со портокал за неколку минути (рецепт)
Прочитајте и

Коментарите се заклучени.