Егзотичен летен вкус: Сиров Рафаело чизкејк
Ви донесуваме рецепт за сиров чизкејк Рафаело со ванила – вегански и без глутен, за сечиво уживање.
Освен што е вкусен, кокосот има и многу здравствени придобивки: го зачувува здравјето на срцето, го стабилизира нивото на шеќер во крвта и содржи моќни антиоксиданти.
Сирова торта Рафаело
За кората:
- 3/4 чаша (околу 100 гр) бланширани бадеми
- 2/3 чаша (околу 60 гр) незасладени снегулки од кокос
- 2-3 лажици кокосово масло (за поврзување на масата)
- 1/4 чаши сирови семки од сончоглед
- 8 урми (1/2 чаша)
Крем:
- 1 чаша сирови индиски ореви (натопете ги во вода претходната ноќ, исплакнете ги и исушете ги пред употреба)
- 1/2 чаша кокосово млеко
- 3 лажици јаворов сируп (може и агаве сируп)
- 1 лажица сок од лимон
- 1 лажица екстракт од ванила
- 1/4 стопено кокосово масло
Подготовка:
1. Поставете плех со хартија за печење.
2. Потопете ги урмите во топла вода и оставете ги да отстојат 10 минути. Потоа ставете ги во блендер со останатите состојки за кората и исечкајте.
3. Истурете ја смесата во плех за печење и раширете ја рамномерно.
4. Додадете ги сите состојки на кремот во блендер и комбинирајте додека не добиете густа смеса. Истурете ја кората и оставете ја во фрижидер преку ноќ.
5. Послужете разладено, со сезонско овошје.
Прочитајте и: Магична шпанска кујна: Вегански омлет со зеленчук
ФОТО: Getty Images