Егзотичен летен вкус: Сиров Рафаело чизкејк

Ви донесуваме рецепт за сиров чизкејк Рафаело со ванила – вегански и без глутен, за сечиво уживање.

Освен што е вкусен, кокосот има и многу здравствени придобивки: го зачувува здравјето на срцето, го стабилизира нивото на шеќер во крвта и содржи моќни антиоксиданти.

Сирова торта Рафаело

За кората:

  • 3/4 чаша (околу 100 гр) бланширани бадеми
  • 2/3 чаша (околу 60 гр) незасладени снегулки од кокос
  • 2-3 лажици кокосово масло (за поврзување на масата)
  • 1/4 чаши сирови семки од сончоглед
  • 8 урми (1/2 чаша)

Крем:

  • 1 чаша сирови индиски ореви (натопете ги во вода претходната ноќ, исплакнете ги и исушете ги пред употреба)
  • 1/2 чаша кокосово млеко
  • 3 лажици јаворов сируп (може и агаве сируп)
  • 1 лажица сок од лимон
  • 1 лажица екстракт од ванила
  • 1/4 стопено кокосово масло

Подготовка:

1. Поставете плех со хартија за печење.
2. Потопете ги урмите во топла вода и оставете ги да отстојат 10 минути. Потоа ставете ги во блендер со останатите состојки за кората и исечкајте.
3. Истурете ја смесата во плех за печење и раширете ја рамномерно.
4. Додадете ги сите состојки на кремот во блендер и комбинирајте додека не добиете густа смеса. Истурете ја кората и оставете ја во фрижидер преку ноќ.
5. Послужете разладено, со сезонско овошје.

Прочитајте и: Магична шпанска кујна: Вегански омлет со зеленчук

 

ФОТО: Getty Images

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.