Неверојатните придобивки на додавање нане во водата

За подобро здравје

Продолжуваме со материјали за корисни својства на разни пријатни и природни додатоци на вода.

Што се случува со организмот кога ставате миризливи лисја од нане во вода?

Нането е една од најчесто користените билки. Есенцијалното масло е како „аспиринот“ на традиционалната медицина (се користи против сите болки).

Во една студија од 2006 година, фитотерапевтот Дијана Л. Макај објави дека фенолните компоненти на листовите вклучуваат розмаринска киселина, неколку флавоноиди и испарливи компоненти на ментол, давајќи му антимикробна и антивирусна заштита. Студиите врз животни покажуваат релаксирачки ефект врз гастроинтестиналното ткиво и анестетички ефект врз централниот нервен систем.

Сепак, истражувањето на лисјата од нане кај луѓето е ограничено. Но, едно е сигурно, не потпирајте се на плацебо – нането го лади телото и ги смирува нервите. Значи, пред сè, неверојатно освежува да пиете вода со нане кога се високи температурите. Второ, аромата на нане, како и во случајот на краставицата, е дополнителен мотиватор за пиење повеќе течности, што е одлично! Водата со нане ни изгледа многу поспецијална од обичната минерална вода, што ја прави одлична замена за сокови или други слатки пијалаци. Трето, овој додаток е уште побезбеден за сјајот на забите отколку, на пример, лимонот.

Според Medical News Today, нането има една од највисоките дози на антиоксиданти. Запомнете дека овие елементи ги уништуваат слободните радикали, кои можат да развијат многу болести и да го забрзаат стареењето. И тие делумно ги даваат овие својства на водата, особено ако лисјата и стеблото се малку згмечени.

Мирисот на нане е добар за смирување на стомачните рефлекси и спречување на дехидрација. Невообичаени ефекти – дури и мирисот на нане создава плунка во устата, што придонесува за поздрав дигестивен процес. Затоа е добро да пиете таква вода пред или после тежок оброк.

Како да направите вода од нане?

Кога купувате нане, чувајте го во пластична кеса за повеќекратна употреба во фрижидер до една недела. Ставете 1/4 чаша лисја од нане во чаша врела вода и оставете да се вари 15 минути. Додадете уште 7 чаши ладна вода. Ставете го во фрижидер најмалку 1 час. Ова му овозможува на пијалакот не само да се олади, туку и да биде поароматичен.

Прочитајте и: Дали оризовите галети се навистина здрави и диетални?

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.