Суфле е нежен француски десерт, кој на прв поглед бара голем број готвачки вештини.
Но, за десертот кој денес ви го претставуваме потребни ви се само две состојки и петнаесет минути за подготовка. Основната состојка на овој десерт е популарниот крем од чоколадо и лешник, Нутела, а е совршен избор кога непоканети гости ќе ви тропнат на врата.
Состојки:
2 јајца
140 гр Нутела (може да додадете и повеќе)
Подготовка:
1. Загрејте ја рерната на највисока температура.
2. Јајцата искршете ги на две чаши и одвојте ги жолчките од белките. Истурете ги жолчките во блендер и додадете ја растопената Нутела. Измешајте ги овие состојки.
3. Во друг сад истурете ги белките и матете ги додека не се формираат крути.
4. Во смесата со Нутела и жолчка додадете една третина од белката. Потоа додадете го остатокот од и мешајте додека не добиете кремаста смеса.
5. Подготвената смеса истурете ја во калапите за суфле и ставете ги во рерна 15 минути.
6. Кога ќе набабрат и ќе пораснат во големина, извадете ги од рерна и декорирајте со крем или сладолед.
Уживајте во вкусен десерт!
Коментарите се заклучени.