Вкусно вариво
Состојки:
- 300 г јагнешко месо од бут
- 2 главици црвен кромид
- 2 моркова
- 1 резанка корен од целер
- 250 г лупени домати
- 1 лажица пипер
- 2 лажици густин
- бибер
- масло
- сол
Приготвување:
1. Црвениот кромид се чисти и се сечка на коцки, морковите и целерот се лупат и исто така се сечкаат на коцки.
2. Јагнешкото месо и лупените домати се сечкаат на коцки.
3. На малку масло се пржи црвениот кромид, а потоа се додава јагнешкото месо и се пржи додека ја промени бојата.
4. Се додаваат морковите и целерот, па сето тоа заедно кратко се пржи. Понатаму се динста со долевање помалку вода, додека омекнат месото и зеленчукот.
5. Се додаваат сечканите лупени домати и се става 2 литра вода, па се вари уште десетина минути.
6. Во малку ладна вода се мати густинот со пиперот, па се додава во варивото и се вари уште пет минути, додека се добие посакуваната густина. Се посолува и забиберува по вкус.
Извор: Добра храна