Нешто на лажица: Вариво од црвена леќа што ќе ве закрепне и ќе ви го зајакне имунитетот
Добра храна
За приготвување на варивото, наместо свежи, можете да користите и пиперки од замрзнувач
Состојки:
- 2 главици црвен кромид
- 2 средни моркови
- 1 среден пашканат
- 2 помали пиперки
- 250 г лупени домати
- 130 г црвена леќа
- 1 лажиче шеќер
- 100 мл бело вино
- 1 лажица сечкан магдонос
- црн пипер
- масло
- сол
Приготвување:
1. Црвениот кромид се чисти и се сечка на коцки, морковите и пашканатот се лупат и се сечкаат на крукчиња.
2. Пиперките се чистат од дршките и од семките и се сечкаат на покрупни коцки.
3. Во тенџере на малку масло се пржи црвениот кромид, а потоа се додаваат морковите и пашканатот, па сето тоа заедно кратко се пржи.
4. Се додава белото вино и се динста додека испари течноста. Се додаваат пиперките и понатаму се вари со долевање по малку вода, додека омекнат наполу.
5. Се додаваат лупените домати и шеќерот, па се налева со вода, да пливаат состојките, и се вари додека зоврие.
6. Се додава црвената леќа и се зачинува по желба. Се вари на умерена температура додека омекне леќата. Готовото јадење се посипува со сечкан магдонос.
Извор: Добра храна