Совршен за секоја пригода
Состојки:
- 500 мл млеко
- 100 г шеќер
- прстофат сол
- 2 лажици какао во прав
- 90 г црно чоколадо
- 1 кесичка желатин или агар-агар
- празен тетрапак од млеко
Приготвување:
Промешајте 400 мл млеко, 100 г шеќер и прстофат сол и ставете ги да се загреваат. Во меѓувреме, разредете го какаото во преостанатите 100 мл млеко, треба да се соедини, без грутки. Сипете го во загреаното млеко и мешајте. Додајте чоколадо скршено на коцки и мешајте додека се стопи.
Желатинот или агар-агарот растворете го во вода според упатствата на кесичката, додајте го во тенџерето и загревајте го додека зоврие и се згусне.
Врелата смеса сипете ја во празен и измиен тетрапак од млеко и ставете ја во фрижидер да се ладе барем 3 часа. Расечете го тетрапакот и по желба посипете го десертот со малку кокос. Пресечете го на парчиња, послужете го и уживајте!
Во следното видео можете да ја погледнете целата постапка…