Само внимавајте да не изедете пола тепсија ако ви се допадне многу
Состојки:
- 5 јајца
- 5 лажици шеќер
- 10 лажици гриз
За преливот:
- 1 л млеко
- 6 лажици шеќер
- 3 кесички ванилин шеќер
Приготвување:
1. Одвојте ги белките од жолчките. Прво, изматете цврст снег од белките, постепено додавајќи шеќер и жолчки, а на крајот, додајте го гризот и внимателно измешајте со лажица.
2. Добиената смеса сипете ја во подлабок подмачкан плех и печете ја на температура од 180 степени, 15-тина минути додека зарумени.
3. Во литар млеко ставете шест лажици шеќер (може и помалку ако сакате колачот да биде помалку сладок), па додајте и ванилин шеќер.
4. Загревајте го млекото додека се стопи шеќерот, а потоа сипете го врз испечениот кох.
Коментарите се заклучени.