Истражување открива: Само 2 порции овошје на ден ги намалува шансите за дијабетес тип 2
Многу луѓе погрешно веруваат дека луѓето со дијабетес треба да избегнуваат овошје, а оваа студија го докажа спротивното – вели Бондоно и додава дека овошјето е одлично за намалување на ризикот од дијабетес бидејќи е богато со растителни влакна и природен шеќер.
Истражувачите од Универзитетот „Едит Коуан“ (ECU) во Западна Австралија откриле дека само две порции овошје на ден ги намалуваат шансите за развој на дијабетес тип 2 за дури 36 проценти.
– Во оваа студија, ја докажавме врската помеѓу внесувањето овошје и маркерите на чувствителност на инсулин – рече авторот на студијата, д-р Никола Бондоно, што значи дека испитаниците кои конзумирале повеќе овошје исто така морале да надоместат помалку инсулин за да го намалат нивото на гликоза во крвта.
Ова откритие, додава Бондоно, е особено важно затоа што високото ниво на циркулирачки инсулин (хиперинсулинемија) може да ги оштети крвните садови и е поврзано не само со дијабетес, туку и со висок крвен притисок, дебелина и многу срцеви заболувања.
„Многу луѓе погрешно веруваат дека луѓето со дијабетес треба да избегнуваат јадење овошје, но оваа студија го докажа спротивното“, вели Бондоно, додавајќи дека овошјето е одлично за намалување на ризикот од дијабетес, бидејќи содржи многу растителни влакна и природен шеќер.
Сепак, предупредува, луѓето кои страдаат од дијабетес треба да обрнат внимание на внесувањето на суво овошје и разни овошни сокови, бидејќи тие се многу поконцентрирани извори на шеќер од самото овошје.
– Овошниот сок е често само концентриран шеќер без влакна и во организмот често реагира исто како и газираните пијалаци полни со шеќер – објасни диететичарот од Медицинскиот центар УЦЛА, д-р Дана Елис Хунес.
Иако, вели таа, тие се малку поздрави од газираните пијалаци, овошните сокови се со хранлива вредност поблиску до нив од овошјето, кое содржи многу микроелементи.
Прочитајте и: Трик за тоа како да се одреди количината на полифеноли во храната
ФОТО: Pexels