Ова е тајната на луѓето кои секогаш оставаат добар прв впечаток!

На некои луѓе им е лесно да ги шармираат сите околу нив. Која е нивната тајна? Кој е клучот за добар прв впечаток?

Во свет каде меѓучовечките врски се клучни, првиот впечаток може да значи многу. Дали забележувате дека некои луѓе имаат вродена способност да ги шармираат другите и да остават добар прв впечаток? Одговорот, според една неодамнешна студија на Универзитетот Харвард, лежи во уметноста на разговор и вистинската емпатија.

Уште од времето на грчките филозофи, јасно е дека човекот е општествено животно. Затоа, нормално е да сакате да им се допаднете на другите. За некои од нас е малку полесно, за други потешко. Како да се објасни таа магија што некои ја поседуваат за да придобијат некого?

Клучот за добар прв впечаток: Заинтересирајте се за другите

Харвард ни дава конкретни одговори со своето истражување. Излегува дека 40% од нашите дневни интеракции се вртат околу споделување на нашите искуства и емоции. Овој чин на самооткривање, според студиите, создава задоволство во нашиот мозок споредливо со она што ни носи пари или храна. Накратко, сакаме да зборуваме за себе.

Но, како да го искористиме тоа за да бидеме подопадливи? Харвард ја открива тајната: поставување прашања и активно слушање. Во една студија која анализирала илјадници интеракции, откриено е дека оние кои поставувале повеќе прашања за време на разговорот биле перцепирани како попријатни и создаваат посилни врски.

Клучот е да покажеме вистински интерес за другата личност, наместо да се фокусираме само на себе. Во овој аспект се издвојуваат скромните луѓе кои покажуваат љубопитност кон другите.

Емпатичните луѓе им се допаѓаат на другите

Но, зборувањето е само првиот чекор. Харвард истакнува дека емпатијата, автентичноста и позитивниот став се исто така квалитети кои не прават попривлечни за другите. Да се ​​биде искрен и природен, покрај тоа што покажува оптимистички став и суптилна смисла за хумор, се квалитети кои обично се вреднуваат во секој општествен контекст.

Харвард не потсетува дека секој поединец е уникатен и дека и покрај тоа што го следиме овој совет, секогаш ќе има луѓе кои нема да не сакаат, и тоа е во ред!

Според Харвард, треба да се фокусираме на природни разговори, да покажеме вистински интерес за другите, да избегнуваме да зборуваме премногу за себе и да поставуваме повеќе прашања кои ја повикуваат другата личност да зборува за себе. Тоа е постепен процес кој може да не одведе од површни прашања до подлабоки теми, но несомнено ќе ни помогне да оставиме попозитивен впечаток во нашите социјални интеракции.

Прочитајте и

Коментарите се заклучени.